Hofkapel historie: Kurketrekkers

In Wamel wordt al sinds 1955 Carnaval gevierd. Een paar jaar na de oprichting van Carnavalsvereniging De Oude Gierpont was er op een avond een stel muzikanten van de Harmonie en de drumband aanwezig. Zij besloten de feestelijkheden te gaan opluisteren met een optreden; De Kurketrekkers waren geboren.

Door de jaren heen is er altijd met veel plezier muziek gemaakt bij de familie Rutten. Zo is de kapel eigenlijk de grondlegger van het ouderwetse matinee, dat vroeger uitsluitend in het café bij Thea en Frans plaatsvond. Dit werd zo’n succes dat tegenwoordig de zaal en de tent op de maandag- en dinsdagmiddag helemaal vol zitten. Jong en oud komen dan naar ‘de Rut’ om met z’n allen feest te vieren.

Tijdens het Schlagerfestival in 2018 hebben we afscheid genomen van Hofkapel De Kurketrekkers. Hiermee is een einde gekomen aan bovenstaande lange traditie; bijna 60 jaar waren De Kurketrekkers onlosmakelijk verbonden met Carnaval in Wamel. ‘Silvery Moon’ en uiteraard ‘Valencia’, en “Is everbody happy” zijn iconen uit het verleden en zullen voortleven in de herinnering van velen. Langst spelend lid van de Hofkapel is Frans van Rossum, die bijna 50 jaar onafgebroken zijn partijen meeblies op saxofoon. Een unieke prestatie!